Excalibur

Luchtig en 'designed to impress' staat onze klimtoren Excalibur garant voor een indringend avontuur: 37 meter hoog en 11 meter overhangend!

De toren is bedoeld voor de gevorderde, zelfstandige klimmer die zich wil voorbereiden op het buitenklimmen. Bjoeks organiseert voorklimcursussen om mensen vertrouwd te maken met het veilig klimmen op de toren. Overige arrangementen zijn mogelijk in overleg.

Wanneer je voldoende ervaring en commitment meebrengt, kun je de toren bedwingen. Overigens is het ook mogelijk op de toren te overnachten. Een unieke bivak-ervaring! Uiteraard op eigen risico. Soleren is uitdrukkelijk verboden en ook niet zo slim in verband met het risico op draaiende grepen.

We kunnen ons voorstellen dat je van ver komt en graag méér dan één dag in Bjoeks wil klimmen. Dan is het volgende nuttige informatie: je kunt, als je dat wilt, voor niks je tentje opzetten op het grasveld onder Excalibur. De hal is 's nachts tussen 23:30 en 9:00 uur gesloten. Bjoeks beschikt over douches en een keukentje waar je gebruik van kunt maken om je eigen maaltijden op te warmen (combi/magnetron).

Alle benodigde setjes en omhang-karabiners zijn op de toren vast aanwezig. Halverwege de liggende kant en op één- en tweederde deel van de overhang zijn extra relais voorhanden. Voor de overhang voldoet een 70 meter touw om te topropen over de omhangkarabiners die op één meter onder de top zijn gemonteerd. Voor de plaatkant is dit niet genoeg en moet het touw minimaal 80 meter zijn. 

Informatie:

  • Tot voor kort organiseerde Bjoeks zg. 'Torenintroducties'op Excalibur voor mensen met geen of weinig klimervaring. Degene die al zo'n torenintroductie geboekt hebben of aan het mailen zijn daarover zijn van harte welkom. We doen echter geen nieuwe torenintroducties meer aangezien we niet de ambitie noch de instructeurscapaciteit hebben om een heuse toeristenattractie te worden. In plaats daarvan geven we er de voorkeur aan om een klimmersbestemming te zijn en om Excalibur toegankelijk te houden voor de personen voor wie hij bedoeld is: mensen die kunnen voorklimmen en voorklimzekeren en die hun eigen klimmaatje meenemen.
  • Prijs (met voorklimervaring): Als jij en je klimpartner allebei voorklimervaring hebben, kun je een hele dag klimmen voor 12 euro. Je bent welkom tijdens openingsuren en hoeft geen afspraak te maken.
  • Prijs (geen klimmaatje): Ben je alleen en heb je voorklimervaring? Dan kun je een instructeur inhuren voor 15 euro per uur plus de prijs van een dagentree. Dit kan alleen op afspraak, bel 050-5491230 of mail op info@bjoeks.nl.
  • Materiaal: Gordel en zekerapparaat mag je lenen. Een touw huren is 3 euro, klimschoentjes huren is ook 3 euro. Setjes heb je niet nodig, deze hangen al op de toren.
  • Routes: Ben je op zoek naar een topo? Kijk dan op mybjoeks.nl - routes - excalibur
  • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 14.00 tot 23.00, zaterdag en zondag 11.00 tot 23.00. De toren is altijd open op deze uren voor klimmers met voorklimervaring.
  • Gedurende de zomermaanden hangen regelmatig top-ropes over de liggende kant van Excalibur die door alle klanten van Bjoeks gebruikt kunnen worden. Wil je weten of ze er nu hangen dan moet je even bellen.